BTB Başkanı Gündüzalp: Artan girdi maliyetlerine karşı, Üretici girdi fiyatları düşürülmeli!

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu, temel geçim kaynağı bu sektörlere dayanan, Burdur’un sahip olduğu potansiyelin gelişmesi için düzenlenen ve bu yıl beşincisi organize edilen Burdur’daki Fuar, şehrimiz Uzay Çatı altında ziyaretçilere kapılarını açtı.

25-28 Nisan 2019 tarihleri arasında Uzay Çatı altındaki Fuarın açılışına; Vali Hasan Şıldak, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Kormaz, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, meslek odası başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Burdur halkı ve üreticiler katıldı.

Fuarın açış konuşmasını yapan Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Anadolu’daki birçok şehir gibi Burdur için tarım ve hayvancılığın vazgeçilmez bir ekonomik faktör olduğuna dikkat çekerek, Burdur’un tahıl, sebze ve meyve gibi tarım ürünlerinin yetiştirebilme avantajına sahip bir il olduğunu belirtti.

Tarımın bir kültür olduğuna vurgu yapan Başkan Gündüzalp, “Tarım, bir anda öğrenilen, bir anda yapılabilen bir iş değildir. Tarım gelenekseldir. Bölgemiz tarihinin derinliklerinden gelen bir zenginliğimizdir, zanaatkârlığımızdır aslında. Üreticilerimize baktığımızda; ceviz ve domates fidesine veya buzağısını özenle bakan, onların dilinden en iyi şekilde anlayan insanların şehridir Burdur. İşte bunlar, babadan oğula geçen bir meziyet, bir beceridir. Bundan dolayı da Burdur, tarım ve hayvancılık üretiminde, önemli bir potansiyele sahiptir” dedi.

Burdur olarak, ülke genelinde Rezene üretiminin yüzde 91’ini  ve Anason üretiminin yüzde 41’ini karşılayarak 1. Sırada, Kültür Mantarı üretiminin yüzde 15’i ile 2. Sırada, Haşhaş Üretiminin yüzde 11’i ile 5’inci sırada, ayrıca Seracılıkta 10 bin dekar alan üzerine kurulu bin 330 üreticiye ait sera ile 4’ncü sırada, 220 bin büyükbaş hayvan sayısıyla 26. Sırada, 430 bin küçükbaş hayvan sayısıyla 39’uncu sırada ve yıllık 400 bin ton süt üretimi ile 10’ncu sıra olduğunu aktaran Başkan Gündüzalp, “Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Burdur’umuz, tarım ve hayvancılık alanında, Türkiye açısından önemli bir yere sahiptir” şeklinde konuştu.

Tüm bu güzellikleri içerisinde barındıran Türkiye’nin, sanayide, Endüstri’de ve teknolojide önde olması gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, “Bunlardan geri kalmamalı… Ama tarımda da lider olmak zorunda.  Bu sebeple; göreve geldiğimiz andan itibaren ilimizin, ülkemizin bereketli topraklarına dikkat çekerek, üretimin önemine vurgu yaptık. Ülkemizin, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 8,2’sini, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5,22’sini kaybettiğimizi biliyoruz.  Dünya Bankası verilerine göre, yüzölçümü Türkiye’nin kaybettiği tarım alanlarından daha küçük 87 ülke mevcut. Neden Üretemiyoruz? Birincisi artan girdi maliyetleri… Devletimizin tarım ve hayvancılık alanındaki desteklemeleri devam ediyor ancak, üretici maliyetleri düşürülmelidir. Diğer bir sebep ise üretici planlamasının istenilen düzeyde olmamasından dolayı ürün, miktar ve fiyatlarında meydana gelen dalgalanmalardır. Bu sorunların giderilmesi için biz, Borsa olarak her zaman üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin tarımla ilgili tüm envanterini detaylı şekilde çıkarılıp, hangi ürünün hangi bölgede daha verimli, kaliteli ve düşük maliyetli üretildiğini tespit edip, destekleri o bölgelere göre farklılaştırılması gerektiğini belirten Başkan Gündüzalp, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Tarımı ve tarımsal desteklerimizi planlamaktan başka çaremiz yok. Girdi fiyatlarının yükseküretici fiyatlarının düşük ve değişken olduğu bir ortamda, tarım alanında sağlıklı bir şekilde büyüyemeyiz. Tarımda büyümeye dikkat çekmişken, ülkemizin eğitimli genç nüfusunu yeni teknolojileri, doğal ve organik tarımı kullanarak, tarım ve hayvancılığı cazibe merkezi haline getirerek, üretime dahil etmeliyiz. Çünkü en iyi üretim yerli üretimdir. Turizm, madencilik ve ulaştırma için;  verimli tarım arazilerimiz heba edilmemelidir diyor, fuarımızın katılımcı firma ve üreticilerimize hayırlı bereketli olması temennisi ile bu organizasyonun düzenlenmesine katkı veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza şahsım ve Borsamız adına teşekkür ediyor, fuarımıza teşrif eden siz değerli konuklarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Konuşmaların ardından, fuara katkı sağlayan bürokratlara, kurum müdürlerine, meslek odası ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine Vali Hasan Şıldak tarafından plaket takdim edildi. Fuarın açılış kurdelesi kesilerek başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere tüm katılımcılar fuar alanını gezerek stantlara misafir oldular.