İstatistik ve Raporlar

Ekonomisinin % 40’ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve hayvancılığı destekleyen bitkisel üretimden oluşan Burdur, % 98’i kültür ırkı büyükbaş hayvan varlığı, günlük bin tonun üzerinde çiğ süt üretimi ile Ülkemizin önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir. Burdur’un nüfusunun en az üçte ikisi tarım ve hayvancılıkla iştigal etmektedir. Genel olarak büyükbaş hayvancılık alanında başarılı bir faaliyet yürütülen ilde, bu başarı İl genelindeki % 98’lik kültür ırkı hayvan varlığı ve bunları yöneten bilinçli bir üretici grubu sayesinde gerçekleşmektedir. Holstain, Montofon ve Simental ırkı başta olmak üzere ülkemizin % 1,5’luk büyükbaş hayvan varlığı İlimizde bulunmaktadır. İl genelinde yürütülen kontrollü süt toplama ağı sayesinde % 95’i sanayiye aktarılarak işlenen çiğ süt üretimi ile, Ülkemizde sanayiye aktarılan çiğ sütün oranının % 55 olduğu dikkate alındığında, Burdur’un kaliteli üretim konusunda ne kadar başarılı olduğu görülmektedir. İlde 23 bin kayıtlı çiftçi, 16 bin aktif hayvancılık işletmesi ile, ülke ortalaması 5 büyükbaş hayvan iken, ilimiz 12 büyükbaş hayvan ortalaması ile hayvancılık alanında da farkını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda Teke Yöresinin Başkenti olarak anılan Burdur, son 8 yılda 400 bin küçükbaş hayvan varlığına ulaşmış ve bu konuda da yükselişini sürdürmektedir. Bölgeye has Honamlı ırkı ile dünya çapında et ve süt verimi yüksek küçükbaş ırkına sahip olmanın da gururunu yaşamaktadır. İldeki 210 bin koyun ülkemizdeki koyun varlığının % 1’ini, 190 bin keçi de ülkemizdeki keçi varlığının % 2’sini oluşturmaktadır.Burdur hayvancılık konusunda ön planda olmanın yanı sıra tarımının çeşitlendirilmesi noktasında da önemli yol kat etmiştir. Bunun en güzel örnekleri Altınyayla (Dirmil) İlçesinde yapılan kültür mantarı üretimi ülke üretiminin % 16’sını, Tefenni, Karamanlı bölgesinde yapılan rezene üretimi ülke üretiminin % 90’ını, Anason üretimi % 41’ini, Haşhaş üretimi % 11’ini oluşturmaktadır. İnsuyu bölgesinde üretilen taze fasulye yıl itibariyle ülke üretiminin % 3’ünü kapsamakla birlikte, bu bölgede yapılan hasat döneminde pazar payının dörtte bir fasulye ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Ayrıca son 5 yıldır önemli bir ekonomik kazanç kapısı haline gelen Yayla Seracılığı konusunda Çavdır İlçesi Söğüt Beldesinde başlayan kümelenme, Gölhisar, Tefenni, Karamanlı bölgesine yayılmış, Tarım ve Orman Bakanlığının örtü altı kayıt sistemine kayıtlı 10.000 dekar sera varlığı ile Ülke genelinde 4. sıraya yerleşmiştir. Üretimin tamamına yakını plastik örtülü sera şeklinde ve yine tamamına yakını domates üretimi şeklinde gerçekleşmektedir. Ağlasun İlçesi Yeşilbaşköy, Tefenni İlçesi Yeşilköy’de meyvecilik üretimi noktasında yerel bazda önemli kümelenmeler mevcuttur. Yeşilbaşköy’de kiraz yetiştiriciliği, Yeşilköyde’de elma yetiştiriciliği, Bucak Kocaaliler Beldesi’nde yetiştirilen Melli İnciri İlimizin meyvecilik alanında markalaştığı bölgelerimizdir.  Yine Burdur’un iki coğrafi tescilli ürününden biri olan ceviz ezmesinin hammaddesi olan cevizin de 30 bin dekar üretim alanı bulunmaktadır. Üzüm üretimine yönelik bağ alanları 30 bin dekar alanı kapsamakta olup bunun üçte biri Yeşilova İlçesinde yer almaktadır. İl merkezine bağlı Hacılar Köyünde yetiştirilen Dimrit Üzümü, özelikle konum itibariyle Fethiye – Muğla karayolu üzerinde bulunması dolayısıyla tatil bölgelerine yolculuk edenlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Su ürünleri konusunda da önemli bir potansiyele sahip Burdur İli, iç su balık üretiminde yıllık 6000 ton balık üretimi ile Ülkemizde ilk on içinde yer almaktadır. Burdur İlinin bir diğer tarımsal özelliği örgütlenen çiftçi yapısı ve birlikte hareket edebilen bir üretici kitlesinin varlığıdır. İl geneli 270 tarımsal kalkınma ve sulama kooperatifi ile her 1.000 nüfusa 1 kooperatif ile örnek bir yapı teşkil etmektedir. Tarım ve Hayvancılık Şehri Burdur olarak, üreten Türkiye’ye önemli katkılar ve örnek uygulamalar sunulmaya çalışılan tarım sektöründe son yıllarda tüm dünyanın gözdesi olan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Burdur aromatik bitkiler konusunda turizm ile birleşen katma değerli bir model yaratma çabasındadır.